Sistemele fotovoltaice au devenit o soluție tot mai populară pentru a reduce costurile de energie și a proteja mediul. Cu toate acestea, există multe mituri legate de energia solară care încă persistă și pot împiedica oamenii să ia decizia corectă atunci când vine vorba de alegerea unui sistem fotovoltaic. În acest articol, vom examina cele mai comune mituri și vom dezvălui adevărurile din spatele lor.

 

Mitul nr. 1: Panourile solare nu funcționează în zilele înnorate sau în timpul iernii

Unul dintre cele mai mari mituri legate panourile fotovoltaice este ca nu funcționează eficient în zilele înnorate sau în timpul iernii. În realitate, chiar și în zilele înnorate, panourile pot genera energie electrică, ele pot produce electricitate chiar și în zilele în care nu este soarele pe cer, deoarece folosesc lumina naturală pentru a genera energie electrică. În timpul iernii, când zilele sunt mai scurte și lumina soarelui este mai slabă, panourile fotovoltaice pot produce mai puțin, dar ele continuă să genereze energie electrică.

Mitul nr. 2: Sistemele solare sunt prea scumpe

Un alt mit legat de energia solară este că instalarea unui sistem este prea costisitoare. În realitate, costul sistemelor a scăzut semnificativ în ultimii ani. În plus, multe țări oferă subvenții sau credite fiscale pentru instalarea de sisteme fotovoltaice, ceea ce poate reduce considerabil costurile inițiale. În general, un sistem fotovoltaic este o investiție pe termen lung, deoarece poate reduce facturile de energie electrică și poate crește valoarea casei.

Mitul nr. 3: Panourile solare necesită multă întreținere

Un alt mit legat de energia solară este că panourile necesită multă întreținere. În realitate, panourile necesită foarte puțină întreținere, deoarece nu au piese mobile care se pot deteriora. În general, o curățare ușoară a panourilor fotovoltaice o dată pe an este suficientă pentru a menține eficiența lor.

Mitul nr. 4: Panourile solare sunt fragile și pot fi deteriorate ușor

Un alt mit legat de panourile fotovoltaice este ca sunt fragile și pot fi deteriorate ușor. În realitate, sunt construite pentru a rezista la condiții meteorologice extreme, cum ar fi grindina sau vânturile puternice. De asemenea, majoritatea panourilor fotovoltaice sunt protejate de geamuri speciale și tratate pentru a preveni zgârieturile și alte daune. Cu toate acestea, trebuie menționat că o instalare incorectă sau o manipulare neadecvată poate duce la deteriorarea lor.

Pentru a preveni astfel de probleme, este important să angajați un instalator calificat și autorizat în instalarea sistemului și să urmați instrucțiunile producătorului în ceea ce privește întreținerea și curățarea sistemului. De asemenea, trebuie evitate activitățile care ar putea duce la deteriorarea panourilor fotovoltaice, cum ar fi urcarea pe acoperiș fără echipament de siguranță sau utilizarea instrumentelor neadecvate.

În concluzie, sistemele fotovoltaice sunt o soluție durabilă și fiabilă pentru producerea de energie electrică. Miturile despre energia solară pot descuraja mulți oameni să ia în considerare această tehnologie, însă prin informarea corectă și eliminarea acestor mituri, energia solară poate fi o alegere viabilă și benefică pentru toată lumea.