Sisteme fotovoltaice la cheie!

Cu siguranta ati auzit de panourile fotovoltaice, dar poate nu ati inteles cum functioneaza acestea. In acest articol, vom explora in detaliu procesul de functionare al panourilor fotovoltaice, de la captarea energiei solare pana la transformarea acesteia in energie electrica utilizabila.

Ce sunt panourile fotovoltaice?

Panourile fotovoltaice sunt dispozitive care utilizeaza celule solare pentru a converti energia solara in energie electrica. Celulele solare sunt fabricate din siliciu si au doua straturi: unul cu sarcina pozitiva si unul cu sarcina negativa. Cand energia solara ajunge la celula solara, electronii sunt eliberati din atomii din stratul cu sarcina negativa si se deplaseaza spre stratul cu sarcina pozitiva. Aceasta miscare a electronilor creeaza un curent electric.

Cum functioneaza panourile fotovoltaice?

Panourile fotovoltaice sunt alcatuite din mai multe celule solare, care sunt conectate intr-o serie. Cand lumina solara ajunge la celulele solare, ele genereaza un curent electric care este trimis catre un invertor. Invertorul transforma curentul continuu (CC) generat de panouri in curent alternativ (CA), care poate fi utilizat pentru a alimenta dispozitivele electrice din casa sau poate fi furnizat in reteaua electrica.

Panourile fotovoltaice functioneaza cel mai bine in conditii de lumina directa, dar si in conditii de lumina slaba sau indirecta, cum ar fi in zilele innorate. Cu toate acestea, eficienta panourilor fotovoltaice scade in conditii de lumina scazuta, ceea ce poate afecta capacitatea acestora de a produce energie electrica.

Cum se instaleaza panourile fotovoltaice?

Instalarea panourilor fotovoltaice poate fi o investitie semnificativa, dar poate reduce semnificativ facturile de energie electrice. Inainte de instalarea panourilor fotovoltaice, este important sa luati in considerare dimensiunea si orientarea acoperisului dumneavoastra, precum si zona in care locuiti si nivelul de lumina solara pe care il primiti.

Panourile fotovoltaice sunt de obicei instalate pe acoperisul casei sau al cladirii, dar pot fi instalate si pe teren sau pe structuri special concepute. Este important sa angajati un specialist in instalarea panourilor fotovoltaice, care sa va ajute sa alegeti cele mai bune panouri pentru nevoile dumneavoastra si sa le instaleze corect.In plus, trebuie sa stiti ca panourile fotovoltaice pot fi utilizate nu doar pentru a reduce facturile de energie electrica, ci si pentru a produce energie electrica in zone fara acces la reteaua electrica sau pentru a alimenta dispozitive de camping sau de supravietuire. Aceste panouri sunt foarte versatile si pot fi utilizate in diferite situatii.

In plus, este important sa luati in considerare eficienta panourilor fotovoltaice atunci cand alegeti sa le instalati. Eficienta panourilor se masoara prin procentul de energie solara care poate fi convertita in energie electrica utilizabila. In general, cu cat eficienta panourilor este mai mare, cu atat produc mai multa energie electrica.

Un alt factor important de luat in considerare atunci cand alegeti panouri fotovoltaice este garantia oferita de producator. Garantia ar trebui sa acopere cel putin 25 de ani, dar este posibil sa gasiti si producatori care ofera garantii mai lungi.

In plus, trebuie sa aveti in vedere si costurile de intretinere ale panourilor fotovoltaice. In general, panourile fotovoltaice nu necesita multa intretinere, dar ar trebui sa fie curatate periodic pentru a mentine eficienta.

In concluzie, panourile fotovoltaice sunt o sursa durabila si curata de energie electrica. Cu toate acestea, trebuie sa luati in considerare diferiti factori, cum ar fi eficienta panourilor, garantia oferita de producator si costurile de intretinere, inainte de a decide sa instalati panouri fotovoltaice.